Uluslararası İş Birlikleri

ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ VE HAREKETLİLİK PROGRAMLARI

JAPONYA DÜNYA GENÇLİK GEMİSİ PROGRAMI
Japon gençleri ile diğer ülke gençleri arasındaki dostluk ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunmak, gençlerin diğer kültürleri öğrenmelerine fırsat tanımak amacıyla Japon Hükümeti tarafından “Dünya Gençlik Gemisi” Programı gerçekleştirilmektedir.

 

Program, dünyanın 13 ülkesinden ve Japonya’dan gençlerin katılımıyla çevrimiçi değişim ile gemide yüz yüze değişimi birleştiren bir “hibrit program” şeklinde gerçekleştirildi. Programın Japonya gençlik gemisinde yapılması planlanan kısmı 24 Ocak- 22 Şubat 2024 tarihleri arasında hayata geçirilmiştir.

 

Program süresince çalışma dilinin İngilizce olarak belirlendiği projede katılımcı gençler hem karada hem de gemide çeşitli aktivite ve eğitimlere katılım sağlamışlardır. Bunlar arasında aile yanında konaklama, yerel gençlerle söyleşi, katılımcı gençler arası münazaralar, gençlik alanında faaliyet gösteren kurumlara, kültürel tesislere, sanayi tesislerine ziyaretler, seminerler, seremoniler, ulusal sunumlar, kültürel tanıtım aktiviteleri, gönüllülük aktiviteleri, grup aktiviteleri vb.  çalışmalar yer almıştır.
Türkiye – Japonya arası gidiş – dönüş uçak bileti, konaklama, Japonya’da ve gemi yolculuğu sırasındaki yemek ve ulaşım giderleri Japon Hükümeti tarafından karşılanmıştır.

 

KIRŞEHİR CACABEY GENÇLİK MERKEZİ İLE AZERBAYCAN GENÇLİK DEĞİŞİMİ
Kırşehir Cacabey Gençlik Merkezinin ‘‘Ortak Kültür’’ konulu Gençlik Değişim Projesinin ilk etabı Bakü Özel Khazar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 12-16 Aralık 2022 tarihleri arasında Azerbaycan’da, Gençlik Değişiminin ikinci etabı ise 23-27 Ocak 2023 tarihleri arasında Türkiye’ de gerçekleştirilmiştir. Değişim programı ile gençlere yeni bilgi ve deneyimler aktarmak, gençlerin vizyonunu geliştirmek, kişisel, sosyal ve mesleki gelişimlerini desteklemek, farklı ülkelerin kültür ve medeniyetlerini tanıtmak amaçlanmıştır.

 

İSTANBUL BEYOĞLU GENÇLİK MERKEZİ İLE ALMANYA UZMAN DEĞİŞİMİ
Türkiye-Almanya arasında 1994 yılında imzalanan “Gençliğe Yönelik Politikalarda İşbirliği Hakkında Protokol” çerçevesinde İstanbul Beyoğlu Gençlik Merkezi ile Almanya Hagen Belediyesi/Hagen Stad Der FernUniversitet De Oberbürgermeister kuruluşu arasında ilk etabı 23-29 Ocak 2023 tarihleri arasında İstanbul’da ikinci etabı ise 06-12 Şubat 2023 tarihleri arasında Hagen’de olmak üzere “Uluslararası Gençlik Faaliyetleri” temalı uzman değişim programı gerçekleştirilmiştir.

 

ANTALYA- ALMANYA UZMAN DEĞİŞİMİ
Özgecan Aslan Gençlik Merkezinin ‘‘Sanat Gençlerle Güçlü’’ projesi kapsamında 23-28 Ağustos 2023 tarihleri arasında ilk etabı Almanya’nın Detmold şehrinde gerçekleştirilen uzman değişimi programın ikinci etabı 8-13 Ekim 2023 tarihleri arasında 6 katılımcı ile Antalya’da gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında dönemin kültür ve eğitim merkezi niteliğinde bulunan bölgedeki sanatsal değerleri olan yerler gezilerek Detmold’da gençlerin yaşam tarzları ile sanata bakış açıları ve ayrıca kültürel faaliyetleri değerlendirmelerine olanak sağlanmıştır. “Sanat Gençlerle Güçlü” projesinin amacı, gençlerin hangi coğrafyada yaşarlarsa yaşasın kendi kültürleri dışında farklı kültürleri de öğrenmelerini, Avrupa kültür ve sanat anlayışını gözlemlemelerini ve bu anlayış hakkında bilinçlenmelerini sağlamaktır.

 

DENİZLİ – BAHREYN GENÇLİK DEĞİŞİMİ
Denizli Gençlik Merkezi ile Pamukkale Üniversitesi Genç Ofisi’nin ”Sınırsız Gençlik-2” Projesi kapsamında 10-16 Şubat 2023 tarihlerinde 14 katılımcı ile Bahreyn’de Gençlik Değişimi gerçekleştirilmiştir. Gönüllülük ile iki farklı kültürün bir araya gelmesi ve ortak akıl çerçevesinde ortak faaliyetlerde bulunarak birlikte bir kültür inşa etmesi amaçlanmıştır.

 

TÜRKİYE – FAS GENÇLİK DEĞİŞİMİ
T.C. Hükümeti ile Fas Krallığı Hükümeti arasında imzalanan gençlik ve spor alanlarında iş birliği protokollüne istinaden Bakanlığımız ile Fas Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında karşılıklı gençlik değişim programları gerçekleştirilmektedir. Uluslararası gençlik çalışmaları kapsamında iyi ilişkilerin, karşılıklı saygı ve dostluğun oluşturulması, gençlerin bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunulması amacıyla, 20 genç ve 2 görevliden oluşan Fas heyetinin katılımıyla 20-27 Ağustos 2023 tarihlerinde değişimin birinci ayağı Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. Misafir heyete dört ilimizden 10’ar genç olmak üzere toplamda 40 genç eşlik etmiş olup program kapsamında İstanbul, Bolu, Ankara ve Bursa illerinin tarihi ve kültürel mekânları rehber eşliğinde misafirlerimize gezdirilmiştir.

 

MANİSA – AZERBAYCAN GENÇLİK DEĞİŞİMİ
İlk etabı 15-21 Ağustos 2023 tarihleri arasında Azerbaycan Bakü’de gerçekleştirilen Gençlik Değişiminin ikinci etabı 7-13 Eylül 2023 tarihleri arasında Manisa’da gerçekleştirilmiştir. “Yeni Nesil Öğrenme” temalı Türkiye Azerbaycan Gençlik Değişimi projesi, Türkiye ve Azerbaycan gençleri arasında dijital öğrenme ve işbirliği fırsatları sunarak değişime açık bir nesil oluşturmayı hedeflemektedir. Proje kapsamında, gençler arasında iletişimi teşvik etmek, bilgi paylaşımını artırmak, dijital becerileri geliştirmek ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler ve atölye çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

 

TÜRKİYE – AZERBAYCAN UZMAN DEĞİŞİMİ
Türkiye-Azerbaycan arasında gençlik alanında etkin işbirliğini sağlamak, gençlik politikaları konusunda bilgi paylaşımı yapmak, Azerbaycan Ulusal Gençlik Konseyi hakkında bilgi almak ve Karabağ’ın özgürlüğe kavuşmasıyla birlikte Karabağ bölgesinde gerçekleştirilebilecek gençlik çalışmaları hakkında istişarelerde bulunmak amacıyla 12-18 Ekim 2023 tarihleri arasında 10 kişilik Türk heyetin katılımıyla Azerbaycan’da gerçekleştirilmiştir.