Türkiye-Azerbaycan Uluslararası Gençlik Değişim Programı tamamlandı

Türkiye ve Azerbaycan arasında gerçekleştirilen Uluslararası Gençlik Değişim Programı, 5-11 Ekim 2024 tarihleri arasında başarılı bir şekilde tamamlandı.

Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen Türkiye-Azerbaycan Uluslararası Gençlik Değişim Programı, 5-11 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Program kapsamında Türkiye’den 10 kişilik bir gençlik heyeti, Azerbaycan’ın başkenti Bakü ve Lenkeran bölgesinde çeşitli temaslarda bulundu.

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılanan heyet, program süresince Azerbaycan’ın çeşitli kültürel ve tarihi mekanlarını ziyaret etme fırsatı buldu.

Program, gençler arasında uluslararası öğrenme anlayışını güçlendirirken, kültürel değerlerin paylaşılmasına ve iki ülkenin ortak tarih ve kültür mirasının önemine dair farkındalığın artmasına katkıda bulundu.  Gençler, bu süreçte birbirlerinin dilini, kültürünü ve geleneklerini yakından tanıyarak ortak değerler üzerinden bir bağ kurma fırsatı buldular. Ayrıca, iki ülkenin “bir millet, iki devlet” anlayışını yerinde hissetmeleri sağlandı.

Tarihi ve kültürel öneme sahip yerler ziyaret edildi

Heyet, ziyaretin ilk aşamasında Lenkeran bölgesinde doğa gezileri ve yerel yönetimlerle temaslarda bulundu. Lenkeran Gençler Evi ve İl Müdürlüğü ziyaret edilerek gençlik çalışmaları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Programın ikinci aşamasında ise Bakü‘de bir dizi ziyaret gerçekleştirildi. Azerbaycanlı gönüllü gençlerle birlikte etkinliklere katılan heyet, ortak projeler üzerine fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca, gençler Hanevi MüzesiHezi Aslanov MüzesiQobustan Antik Kenti ve Savaş Ganimetleri Parkı gibi önemli kültürel mekanları ziyaret etti.

Program kapsamında, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Ferit Qayıbov makamında ziyaret edilerek iki ülkenin gençlik politikaları ve projeleri üzerine fikir alışverişi yapıldı. Heyet ayrıca, Karabağ’a Geri Dönüş Gönüllüler Teşkilatı ve Özel Gereksinimli Bireyler Rehabilitasyon Merkezi gibi sosyal sorumluluk projelerine katılarak iki ülke arasında sosyal sorumluluk bilincinin geliştirilmesine de katkı sağladı.

Gençlerden sürdürülebilir diyalog ve iş birliği mesajı

Program boyunca Türk ve Azerbaycanlı gençler, ortak bir geleceği inşa etme yolunda daha fazla iş birliği yapılması gerektiğini dile getirdiler. Gençler, iki ülkenin ortak kültür ve değerlerinin paylaşılması ve korunmasının, güçlü bir birliktelik için önem taşıdığını vurguladılar. Bu tür uluslararası gençlik değişim programlarının sayısının artmasından memnuniyet duyduklarını dile getirirken bu fırsatları sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na da teşekkür ettiler.