Sosyal Uyum ve Gençlik Katılımı Projesi

SOSYAL UYUM VE GENÇLİK KATILIMI PROJESİ

Sosyal Uyum ve Gençlik Katılımı Projesi, geçici koruma kapsamında bulunan kişiler ile toplum arasında sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetler aracılığıyla sosyal uyumun sağlaması amacıyla yürütülen projedir.

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye şubesi arasında 2016 yılı itibariyle imzalanan ve faaliyetlerine devam eden proje, 26 farklı ilde bulunan gençlik merkezleri aracılığıyla koordine edilmektedir.

 

Eylül 2023 itibarıyla geçici koruma altında bulunan okul dışında kalmış 1383 çocuk sertifikalı Türkçe eğitimlerinden faydalanmıştır. Faydalanıcıların 606’sı erkek, 777’si kadındır. Beceri ve katılım temelinde yapılan sosyal uyum programlarından faydalanan kişi sayısı 381.963’tür. Faydalanıcıların 209.814’ü kadın, 172.149’u erkektir. Çocuk koruma programı kapsamında yapılan çalışmalardan faydalanan kişi sayısı 17.435, faydalanıcıların 9.697’si kadın, 7738’i erkektir.

 

Sosyal Uyum ve Gençlik Katılımı Projesinin Amacı ve Kapsamı
Gönüllülük ve Gençlik Katılımı politikalarına uygun olarak yürütülen çalışmalar Ergen Gelişimi ve Katılımı, Çocuk Koruma ve Psikososyal Destek, Türkçe Eğitimleri olmak üzere 3 ana başlıkta toplanmıştır.

 

Uzman psikologlar, gençlik çalışanları, sosyal çalışmacılar, tercümanlar ve destek personelleri olmak 243 Sosyal Uyum Personeli aracılığıyla fırsat eşitliğinin sağlanması, dezavantajlı gruplara yönelik dahil etme çalışmalarının koordine edilmesi ve toplumsal entegrasyonun kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.

 

AMAÇ:
Geçici Koruma statüsündeki gençlerin Türk gençleri ile kaynaşmalarını ve sosyal hayata uyumlarını sağlamak ve gelişimlerinin desteklemesi, dezavantajlı grupların toplumsal adaptasyonunun sağlanması için eğitim, kültür, sanat, inovasyon vb. alanlarda fırsat eşitliğinin sağlanması, gençlerin ilgililik esasına göre ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkabilecek sorunlarına ve beklentilerine yönelik önleyici ve iyileştirici projeler geliştirmek üzere belirlenmiştir.

 

KAPSAM:
Proje kapsamında; gençlik merkezlerinde gençlere sosyal uyum eğitimleri ile sertifikalı Türkçe Eğitimleri, psikologlarımız aracılığı ile savaştan etkilenen çocuklara ve ailelerine yönelik Vaka Tespit ve Yönlendirme Çalışmaları, Toplum Temelli Ruh Sağlığı Hizmetleri Seminerleri, Yapılandırılmış Grup Oturumları ve Olumlu Ebeveynlik, Cinsel sömürü ve İstismar Koruma gibi alanlarda çalışmalar düzenlenmektedir.

 

Proje Kapsamında Hangi İller Yer Almaktadır?
Proje kapsamında; Adana ,Adıyaman , Ankara, Batman, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kilis, Mardin Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa, Kayseri, Konya, Kocaeli, Denizli, Sakarya, Şırnak, Elazığ, Diyarbakır Kahramanmaraş ,Malatya, Aydın, İzmir illeri olmak üzere toplamda 26 ilde çalışmalar yürütülmektedir.

 

Kimler Katılabilir?

Sosyal Uyum ve Gençlik Katılımı Projesinden 26 ilde Geçici Koruma Statüsünde bulunan tüm gençler faydalanabilirler.
Hizmetlerden faydalanmak için, size en yakın gençlik merkezine giderek başvurularınızı yapabilirsiniz.

 

SİZE EN YAKIN GENÇLİK MERKEZİ İÇİN TIKLAYINIZ.