Kırsal Bölge Genç Güçlendirme Programı

KIRSAL BÖLGE GENÇ GÜÇLENDİRME PROGRAMI

Kırsal Bölge Genç Güçlendirme Programı eğitim, sürdürülebilir gelir ve kültürel kalkınma başta olmak üzere, gençlerin katılımını arttırmak ve geçim kaynaklarının güçlendirilmesine yönelik planlanmış bir finansal destek programıdır. Bu program, kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları aracılığıyla kırsal bölgede yaşayan gençlerin, kapasitesinin güçlendirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması odaklı çalışmalar yürütülmesine olanak sağlamaktadır.

 

Bu kapsamda, Kırsal Bölge Genç Güçlendirme Programı bölgesel ihtiyaç çerçevesinde, kapasitelerini geliştirebilme imkânı bulunmayan gençleri, teknolojik üretim, kapasite geliştirme tecrübesi bulunan, alternatif üretim ve istihdam modelleri geliştirebilecek kurum ve kuruluşlarla bir araya getirme fırsatı sunmaktadır.

 

Başvuru sahibi sivil toplum kuruluşu, projenin yürütülmesi sürecine doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunacak ulusal, uluslararası proje yapma deneyimi olan, günümüz ihtiyaçlarına teknolojik çözümler üretebilen üniversite araştırma ve uygulama merkezleri, çağrı teklifine uygun üretim yapan teknoloji şirketleri ile işbirliğinde bulunabilmektedir.

 

KBGG Programı Amaç ve Kapsam:

AMAÇ:

  • Proje teklifinde sunulan iş koluna dair alt yapı ve teknik desteğin ilgili bölgede tesis edilmesi ve sürdürülebilir şekilde proje yararlanıcılarına kazandırılması,
  • Proje teklif formunda belirtilen iş koluna dair eğitimlerin (yetkinlik ve kapasite geliştirme vb.) proje yararlanıcılarına sağlanması,
  • Proje metninde sunulan iş koluna dair temel mesleki bilgi, pazarlama ve ürün geliştirme stratejilerinin proje yararlanıcılarına kazandırılmasına yönelik faaliyetlerin yürütülmesi,
  • Proje metninde sunulan iş koluna dair iş ağı oluşturma ve bu ağın yönetimine dair mesleki yetilerin kazandırılması,
  • Gençlerin kendi geçim kaynaklarını oluşturacak yetkinlik ve kapasiteye erişmesini sağlanması amaçlanmaktadır.

 

KAPSAM:

Kırsal Bölge Genç Güçlendirme Programı 3 temel ilke ve modüle dayalı olarak tasarlanmıştır.

 

Çeşitlilik ve İyileştirme: Seçilen bölgelerde yenilikçi üretim ve gelir modellerinin geliştirilerek gençlerin fikir ve üretim ekonomisini çeşitlendirmesini sağlamak programın temel yapı taşlarından birini oluşturur.

 

Fiziksek Sermaye ve Büyüme: Gençlerin desteklenmesi ve kapasitelerinin artırılmasıyla, fiziki sermayenin geliştirilmesi, akılcı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme hedefleyerek, ekonomik, sosyal ve bölgesel kalkınmayı desteklemek programın ilkelerinden biridir.

 

Beceri, Deneyim ve Kapasite: Teknoloji ve bilgi yetersizliği olan ve/veya bunlardan yeterli oranda yararlanamayan gençlerin yaşam standartlarının iyileştirilmesiyle becerilerinin artırılması, sosyal ve ekonomik kapasitelerinin gelişimine destek olunması amaçlanmaktadır.

 

Eğitimler: Kırsal Bölge Genç Güçlendirme Programı bölgesel ihtiyaç çerçevesinde, kapasitelerini geliştirebilme imkânı bulunmayan gençler ile teknolojik üretim, kapasite geliştirme tecrübesi bulunan, alternatif üretim ve istihdam modelleri geliştirebilecek kurum ve kuruluşları bir araya getirmesiyle program kapsamında faydalanıcıların alacağı eğitim başlıkları şu şekildedir:

 

  • Gıda Girişimciliği Eğitimi
  • Temel Peynircilik Eğitimi
  • Gravyer Ustalığı Eğitim
  • Peynir Olgunlaştırma Yöntemleri Eğitimi

 

Kimler Başvurabilir?
Kırsal Bölge Genç Güçlendirme Programına şuan için yalnızca Kars ilinde ikamet eden, 18-35 yaş arası gençler başvurabilmektedir.

 

Başvurularınızı https://karstagelecekvar.org adresinden yapabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Ulaşım ve Konaklama Nasıl Sağlanır?

Kars ilinde merkeze uzak bölgelerde ikamet eden ya da Gençlik Merkezi’ne ulaşım ihtiyacı olabilecek yararlanıcılar için eğitime kabul edilmeleri durumda eğitim günlerinde ulaşım ve konaklama imkânı sunulacaktır. Yararlanıcıların eğitime kabullerinin ardından kendileriyle iletişime geçilerek süreç yürütülecektir.

 

İş Kurma Desteği Kimlere Verilir?
Katma değerli süt ürünleri ve gıda girişimciliği eğitimlerinin tamamlanmasından sonra bu eğitimlerden en az birine katılım göstermiş yararlanıcılardan kendilerine iletilecek şablonda iş fikirlerini hazırlamaları istenecektir. İş fikrini eksiksiz olarak belirtilecek tarihe kadar doldurarak ileten yararlanıcılar arasında 10 tanesi, uzmanlardan oluşacak bir komite tarafından yapılacak inceleme sonucunda ayni iş kurma desteği ile ödüllendirilecektir.

 

Tüm Eğitimlerden Yararlanabilir Miyim?
Proje kapsamında Temel Peynircilik Eğitimi, Gravyer Ustalığı Eğitimi ve Peynir Olgunlaştırma Yöntemleri Eğitimlerinden yalnızca birinden yararlanabilirsiniz. Bu eğitimleri alan yararlanıcılar, başvurularının onaylanması dahilinde Temel Gıda Girişimciliği Eğitimlerine de katılabilmektedir.