Çalışan ve Üreten Gençler

ÇALIŞAN VE ÜRETEN GENÇLER

Çalışan ve Üreten Gençler Programı, 2023 yılı itibariyle gençlerin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek ve istihdam edilebilirliğini sağlamak üzere T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geliştirilen “Çalışan ve Üreten Gençler Programının” yürütülmesi için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Kalkınma Ajanslarının geliştirdiği yatırım projelerinin desteklenmesine ilişkin geliştirildi.

 

Program kapsamında faaliyete geçen 46 fabrikada yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edilirken, 33 ildeki emek yoğun sektörlerde toplam 111 projeye 1,3 milyar lira destek sağladık. Devam eden çalışmalarla birlikte 55 bin kişiye istihdam imkânı sağlayan 161 fabrikanın da yapımına ilişkin adımları attık.

 

Çalışan ve Üreten Gençler Programı Kapsamı

Çalışan gençlerin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek ve istihdam edilebilirliğini sağlamak amacıyla yatırımcılara hazır fabrika binalarının ve spor tesislerinin inşa edilmesi amaçlanmaktadır.

 

Gençlere daha fazla istihdam imkânı yaratılması, özel sektör yatırımlarının desteklenmesi, bölgelerin gelişme potansiyellerinin harekete geçirilmesi ve üretim imkanlarının arttırılması ülke ve bölge refahının yükseltilmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda altyapısı hazırlanmış uygun fiyat ve şartlarda kiralanabilir modern fabrikaların oluşturulması, bölgeye yatırımcı çekilmesi ve bölgenin cazip hale getirilmesi açısından oldukça önemlidir.

 

Bölgesel kalkınma anlayışı iki öncelikle uygulanmaktadır; bir yandan tüm illerin, ilçelerin, bölgelerin rekabet güçlerini geliştirerek ulusal ekonomiye katkılarını artırmayı sağlarken, diğer yandan da bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltarak topyekûn kalkınmış bir Türkiye inşa edilmesi hedefine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Çalışan ve Üreten Gençler Programına Kimler Başvurabilir?

– Belirtilen sektörlerde en az 3 yıldır imalat yapıyor olmak,
– En az 1 Milyon TL tutarında sabit yatırım gerçekleştirecek olmak,
– Yatırımın tamamlanmasını müteakip en geç 1 yıl içerisinde başvuru formunda taahhüt ettiği istihdama ulaşmak. (İşletme süresince 6 Aylık SGK dökümleri ile istihdam şartının sağlandığını ispatlamak.)

Genel prensip olarak; hazır giyim sektörü için en az 1.250 m2/150 kişinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda firmaların istihdam taahhütlerinin bu ölçeklere yakın olması tercih nedenidir.

 

Değerlendirmede Öncelik Kriterleri

  • Projenin optimum üretim ölçeğini sağlaması,
  • Yüksek istihdam sağlaması,
  • Yatırımcının yeterli mali güce sahip olması,
  • İhracat potansiyelinin olması,
  • Yatırımcının sektöründeki tecrübe süresi ve kurumsal kapasite düzeyinin yüksek olması.