AİLE VE GENÇLİK BANKASI
Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlerin bireysel iyi oluş hallerinin desteklenmesinin yanında, sosyal çevre, aile ve toplum hayatına adaptasyonda iyileştirici ve güçlendirici bir strateji ile politikalarını belirler. Gençlerin kişisel gelişimi ile birlikte, sosyal sorunlarına dair çözüm üretmede destekleyici bir anlayışla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Aile ve Gençlik Bankası Projesi hayata geçirilmektedir.
Sağlam bir aile yapısı, sağlık bir toplumun temelini oluşturur. Bu nedenle, aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanmasına yönelik kaynağın oluşturulması amacıyla Aile ve Gençlik Fonu kurulmuştur.
Proje Hedefleri Nelerdir?
Kasım 2023 yılında kanun tasarısının kabul edilmesiyle yürürlüğe giren projenin amacı, aile müessesesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, gençlerin sosyal risklere karşı korunması ve gelişimleri ile girişimlerine destek sağlanmasına yönelik kaynağın oluşturulması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması için Aile ve Gençlik Fonu (Fon) kurmak, Fonun yönetimi ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Bu doğrultuda gençlerin ve bireylerin aile hayatının desteklenmesi üzerine oluşturulan fonlar aracılığıyla toplumsal fayda endeksinin pozitif yönlü artışı sağlanacaktır.
‘Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi’ ile evlenmeyi planlayan çiftlere ekonomik, psikolojik ve sosyal destekler sunarak evliliklerinin daha sağlam bir temele oturması hedeflenmektedir.
Proje kapsamında aile kurma yolunda ilk adımı atacak gençlerimizden başvurusu onaylanan çiftlere 48 ay vadeli, 2 yıl geri ödemesiz, 150.000 TL tutarında faizsiz kredi desteği sunulmasının yanı sıra evlilik öncesi ve sonrası eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanacaktır.
Projenin pilot uygulaması Adıyaman, Gaziantep (Sadece İslahiye ve Nurdağı ilçeleri), Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde gerçekleştirilecektir.
Projeye Kimler Başvurabilir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Başvuru tarihi itibarıyla 18-29 yaş arasında olmak (30 yaşından gün almamış olmak),
- Depremden etkilenen 11 il (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) dışında taşınmaz sahibi ya da hissedarı olmamak,
- Çiftlerin son 6 aylık gelir toplamı ortalaması ve son aya ait gelirleri toplamı 2 asgari ücretten fazla olmamak,
- Başvuru tarihi itibarıyla resmi nikâh tarihine en az 2 ay en fazla 6 ay kalmış olmak,
- Bakanlığın evlilik öncesi ve sonrasında sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmek,
- Affa uğramış olsa bile; devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan; uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, bunların kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçlarından hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunmamak.
Başvurular 15 Şubat 2024 itibarıyla www.aile.gov.tr adresi üzerinden alınmaya başlanacaktır. Detaylı bilgi almak ve projeye başvuru yapmak için tıklayınız.
Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi (turkiye.gov.tr)