GSB GENÇLİK ENDEKSİ
Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, gençlik çalışmalarının tamamında genç eksenli bir anlayış geliştirerek genç dostu projeler üretmeyi, hizmet alanında fırsat eşitliğini öncelemeyi, ulusal ve uluslararası politikalarını fayda ve inovatif çözüm önerileriyle dizayn etmeyi temel prensibi olarak belirlemektedir.
Gençlik çalışmalarında gençlerle sürdürülebilir diyalog geliştirmenin ve gençlerin aktif katılımdaki rollerinin desteklenmesiyle karar alma süreçlerine dahil olmalarının bakanlığımız politika ve stratejilerinin belirlenmesindeki parametreler içerisinde pozitif bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Bu anlayışla, Genel Müdürlüğümüzce belirli periyodlar dahilinde İzleme Değerlendirme ve Kalite Standartları Dairesi tarafından gençlik alanında yapılan kamuoyu araştırmaları, anket ve test verilerinden elde edilen göstergeler gençlik çalışmalarında Gençlik Endeksi’nin önemini ortaya koymaktadır.
TÜİK’in “Türkiye Örneklemi” kabul ettiği 26 bölge ve 72 ilde 5 Şubat-29 Şubat 2024 tarihleri arasında 18 – 24 yaş arası 4 bin 800’ün üzerinde genç ile görüşülen araştırmayı da referans alarak;
Kamu ve özel sektörde hizmet sağlayıcıların iletişim ve pazarlama faaliyetlerini genç kuşağın beğenilerine ve tercihlerine göre hazırladığı
G-250 verilerine göre gençlerin tercihlerini kendilerine yakın hissettikleri ve çevrelerinde popülaritesi yüksek hizmet sağlayıcılara göre belirlediği
Bunun yanı sıra dijitalleşmenin ve inovatif çözümlerin ön planda olduğu, sosyal medyanın aktif olarak kullanılması ve toplumsal konularda duyarlı bir anlayışla hizmet sağlanmasının gençlik ekseninde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.
Gençlik Endeksi Çalışmaları ile Neler Yapılıyor?
Genel Müdürlüğümüzce, birimlerimizin ortaya koyduğu veriler ve literatür içerisinde yer alan bilimsel çalışmalardan hareketle,
6 ayda bir, geniş ve temsili bir örneklem ile Gençlik Araştırmaları gerçekleştirilmektedir.
Gençler arasında değişen ve gelişen gündemler, talep edilen ve popülerleşen konular, hassas ve özel detayları tespit edilmektedir.
Gençlerin Aktif Katılımı ile karar alma süreçlerinde söz ve temsil hakların desteklenmektedir.
İdeathon, Hackathon ve diğer fikir maratonları ile gençlik çalışmalarında kalıcı ve uzun vadeli çözümler üretilmektedir.