GENÇ UPSHIFT NEDİR?
GENÇ UPSHIFT, gençlerin sosyal hayatlarında çevrelerinde fark ettikleri eksiklikleri, problemleri sosyal fayda sağlayacak projelere dönüştürmesinde ve bu projelerin hayata geçirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve çıktıların yaygınlaştırılmasına fırsat verecek, Gençlik ve Spor Bakanlığı, UNICEF ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yürütücülüğünde organize edilen bir sosyal girişim destek programıdır.
2021 yılı itibariyle Sosyal Uyum ve Gençlik Katılımı Projesinin 2021-2022 Çalışma Planında; “ergenler ve gençler için tamamlayıcı beceri geliştirme fırsatlarına erişimin arttırılması” başlığı altında; 81 İlde tüm gençlik merkezlerinde uygulanmasıyla, gençlik politikaları ve stratejileri geliştirmede, gençlerin sorun analizlerine mantıksal çerçeve matrisi geliştirmesi ve çözümler üretmesiyle temel parametrelerden biri olarak yer almaktadır.
GENÇ UPSHIFT NASIL İLERLER?
Program Gençlik ve Spor Bakanlığı ve UNICEF Türkiye işbirliğinde, Genç Başarı Eğitim Vakfı ve Uluslararası Gençlik Dayanışma Derneği paydaşlığında yürütülmektedir.
Genç UPSHIFT, iki ana aşamadan oluşup yaklaşık 12 ay sürmektedir. Her bir ana aşamada 10’ar modül olmak toplamda 20 eğitim modülü bulunmaktadır.
Eğitim ve mentorluk desteklerinden de faydalanacak olan ekipler, 4 ayrı eleme sürecinden geçerler. Proje süresince dijital eğitim platformu üzerinden senkron ve asenkron eğitimlerin verilmesiyle ihtiyaç doğrultusunda gençler için hazırlık ve uygulama alanları oluşturulmaktadır.
Program, 81 il içerisindeki 162 gençlik merkezi katılımıyla 40 takım üzerinden oluşturulmak üzere dizayn edilmiştir.
Final programına katılan 40 takım arasından başarı elde eden finalistler, sermayeye erişim, çeşitli ödüller ve melek yatırımcılarla bir araya gelme fırsatı yakalarlar.
GENÇ UPSHIFT HANGİ FIRSATLARI SUNAR?
Beceri Geliştirme ve Aktif Uygulama: Gençlerin bilgi ve beceri odaklı yöntem geliştirme kapasitlerini artırarak, günümüz ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik geliştirilmiş sosyal inovasyon temelli Genç UPSHIFT Programı ile gençler eksikliklerini fark edebilecekleri, uzun vadeli, dünya çapında etki yaratabilecekleri, çözüm üreten ve karar alma süreçlerine dolaysız katılabilecekleri ve politika geliştirebilecekleri bir sürecin de aktörleri olabilmektedirler. Bu sayede gençler hayal ettikleri bir geleceği inşa etme fırsatı da bulmaktadırlar.
Tasarım ve Formasyon: 2023 yılında 10 binden fazla gencin başvuru gerçekleştirdiği Genç UPSHIFT Programı ile gençler, çevrim içi ve yüz yüze gerçekleşen çalışmalarda, sürdürülebilir proje fikirlerinin tasarımına ve proje döngüsü ve yönetimine dair eğitimler alarak, proje fikirlerinin temel yapı taşlarını oluşturma ve etkin formasyon hazırlayabilme kabiliyetlerini güçlendirmektedir.
Uzman Eğitimciler ve Mentörler: Gençlik yenilikçilerini desteklemek üzere bilgi ve becerilerle donatılmış eğitim programında, gençlerin proje fikirlerinin tasarımı ve proje yönetiminde aktif katılımlarını desteklemek, kabiliyet alanlarını genişletmek amacıyla etkili yatırımcı sunumlarının ilkeleri, sosyal girişimcilik, tasarım odaklı düşünme gibi başlıklarda her gençlik merkezinde bulunan ekipler için 3 mentor ve 3 eğitmen rehberliğinde çevrim içi ve yüz yüze eğitimler düzenlenmektedir.
Deneyim ve Yaygın Etki: Genç UPSHIFT programında eğitimlerin tamamlanmasının ardından program finaline katılmak üzere gençlerin proje fikirleri melek yatırımcılarla buluşturulur. Jüri tarafından kabul alan projelerin desteklenmesiyle, projelerini hayata geçirme fırsatı yakalayan gençler, toplumsal sorunların çözümünde yeni deneyimler elde ederek yetkinliklerini artırırken, sosyal etki olarak sivil topluma doğrudan fayda sağlama fırsatı yakalamaktadır.
Genç UPSHIFT Programına Nasıl Başvurabilirim?
Genç UPSHIFT programının kapsamını 15-29 yaş arasındaki tüm gençler oluşturmaktadır. Türk gençlerin yanı sıra programa uyruğu Suriye, Ukrayna, Afgan ve diğer milletlerden olan ancak Türk kimliği almış veya 99 ile başlayan kimliğe sahip olan tüm gençler katılım sağlayabilmektedir.
Başvurunu https://www.gencupshift.org adresinden ya da sana en yakın gençlik merkezinden gerçekleştirebilirsin.
*Eğitim sırasında kullanılacak anadil Türkçe olduğundan katılımcıların dil problemi yaşamıyor olmaları gereklidir.
*Programa başvuru yapmak için takım oluşturma şartı aranmamakla beraber bireysel başvurular kabul edilmektedir.
*Başvuru sırasında herhangi bir fikrin ya da projenin geliştirilmiş olma şartı aranmamaktadır.