Gençlik Çalışanı Meslek Standartları Görüşe Açıldı!

Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Gençlik Çalışanlarının mesleki statüsü alanında önemli bir adım atarak meslek tanımlarının, Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin belirlenmesi sürecinde yeni bir aşamaya geçti. Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda, Gençlik Çalışanı (Seviye 5) ve Uzman Gençlik Çalışanı (Seviye 6) olmak üzere iki ayrı seviyede Taslak Meslek Standartları hazırlandı ve görüşe açıldı.

Türkiye genelinde 541 Gençlik Merkezi ve 376 Genç Ofiste gençlerle birebir temas kuran, onları yönlendiren ve destekleyen 2.561 Gençlik Çalışanı görev yapıyor. Aynı zamanda belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve gençlikle ilgili diğer kurum ve kuruluşlarda da görev alan bu alandaki insan kaynağının; rehberlik, proje geliştirme, rol model olma gibi görevler üstlendiği göz önüne alındığında, bu mesleğin tanımının yapılması ve yeterlilik çerçevesinin oluşturulması büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, söz konusu insan kaynağının ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip bir mesleki altyapıya kavuşması hedeflenmektedir.

Hazırlanacak meslek standartları ile;

  • Gençlik çalışanının meslek olarak tanımlanması,
  • Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi’ne uygun hale getirilmesi,
  • Ulusal yeterliliklere dayalı belge sisteminin kurulması,
  • Liyakat esaslı istihdamın desteklenmesi ve kariyer gelişiminin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

İlgili kurumlar, kuruluşlar ve alanda çalışan tüm paydaşlar, hazırlanan taslaklara görüş, katkı ve değerlendirmelerini sunarak sürece aktif şekilde katılabileceklerdir.

Taslak Meslek Standartları ve görüş formuna buradan ulaşabilir, görüşlerinizi 09.05.2025 tarihine kadar politikaanalizi@gsb.gov.tr adresine e-posta yoluyla iletebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi ve görüş bildirim formlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.